Mitä piirihallituksen ministerit tekevät?

Osa 1: Vaikuttaminen Suomen Partiolaisissa

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta piirihallitus? Kenties pitkät, lähes puoleenyöhön asti venyvät kokoukset? Vai hienot ja koukeroiset ministerien tittelit, joista kukaan ei ota selkoa? Ehkä joku piirihallituksen jäsen on joskus luovuttanut sinulle ansiomerkin partioparaatissa tai vieraillut lippukuntasi syntymäpäivillä?

Piirihallituksena johdamme piiriä ja teemme päätöksiä, jotka vaikuttavat jokaisen partiolaisen elämään. Yleensä työskentelymme on kuitenkin näkymätöntä taustatyötä, joka jää etäiseksi tavalliselle partiolaiselle.

Piirihallitusvaalien alla julkaisemme kolmiosaisen blogisarjan, jossa kerromme työskentelystä piirihallituksessa. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa kerromme vaikuttamistyöstämme partiossa koko Suomessa. Toisessa pureudumme piirin johtamiseen ja elokuussa taas annamme pienen väläyksen siitä, millaisia edustustehtäviä piirimme ministereille kuuluu. Jokaisen blogikirjoituksen lopussa julkaisemme lyhyen PH-suomi-sanakirjan, jossa selitämme käyttämiämme termejä.

Vaikuttaminen Suomen Partiolaisissa – miten ja miksi?

Suomen Partiolaisia eli SP:tä johtaa hallitus. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat on valinnut jäsenkokous. Muut hallituksen jäsenet valitsee partioneuvosto.

Partioneuvosto käyttää merkittävää päätösvaltaa jäsenkokousten välillä. Siellä päätetään esimerkiksi adventtikalenterin hinnasta, valtionavun jakoperusteista, SP:n jäsenmaksusta ja suurtapahtumien tavoitteista. Jäsenkokous on valinnut edustajat eli partioneuvokset jokaisesta piiristä. Tällä hetkellä piirimme kolmesta partioneuvoksesta yksi on piirihallituksesta ja kaksi sen ulkopuolelta. Piirihallitus ja partioneuvokset keskustelevat yhdessä tärkeistä koko Suomen partiota koskevista päätöksistä.

Suomen Partiolaisten toiminnanalojen kehittämiseen piirit pääsevät osallistumaan kaksi kertaa vuodessa laajennetuissa valiokunnissa. Laajennettuihin valiokuntiin osallistuu jokaisesta piiristä vähintään yksi edustaja, joka on yleensä piirihallituksen ministeri. SP:ssä toimii myös useita hallituksen asettamia työryhmiä, joissa monet piirihallituksen ministerit ovat osallisina. Työryhmissä käsitellään esimerkiksi partion jäsenmäärää, strategiaa, päätöksentekoa tai laadun minimikriteereitä. Piirihallitus myös kommentoi Suomen Partiolaisten painotuksia antamalla näkemyksensä esimerkiksi hallitusohjelmaan, toimintasuunnitelmaan ja muihin ajankohtaisiin asioihin.

Piirihallituksen jäseninä emme siis käytä aikaamme ja osaamistamme partion kehittämiseen ainoastaan omassa piirissämme, vaan myös valtakunnallisesti. On meidän kaikkien tehtävä ymmärtää toiminnan erilaiset olosuhteet eri puolilla Suomea. Partiota tehdään aina yhdessä ja on tärkeää, että Lounais-Suomen Partiopiiri on aktiivisesti vaikuttamassa sen suuntaan Suomessa.
PH-suomi-sanakirja

Partioneuvosto = Partioneuvosto käyttää Suomen Partiolaiset ry:n päätösvaltaa jäsenkokousten välillä ja se kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa. Lounais-Suomen Partiopiirillä on kolme partioneuvosta.

Laajennetut valiokunnat = SP:n ja partiopiirien luottamushenkilöt kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa toimialoittain laajennettuihin valiokuntiin, joissa kerrotaan toimialan kuulumisia ja päätetään ja työstetään kehitettäviä asioita.

 

P.S. Mitä juuri sinä haluaisit tietää piirihallitustyöskentelystä? Kommentoi blogia tai ota yhteyttä ministereihimme – me kerromme mielellämme!

Advertisements

One thought on “Mitä piirihallituksen ministerit tekevät? Osa 1 – Vaikuttaminen Suomen Partiolaisissa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s